De voordelen van serious games

Serious games winnen steeds meer terrein in populariteit ten opzichte van ‘traditionele’ leer- en ontwikkeltrajecten. En niet zonder reden, leer- en ontwikkeltrajecten worden steeds persoonlijker, gericht op de aandachtspunten van een individu om zo hogere leereffecten te creëren. Traditionele leermethoden schieten daarin tekort. Waar de term ‘serious game’15 jaar geleden praktisch nog niet bestond, hebben de tijd en de technologische ontwikkelingen er inmiddels toe geleid dat serious games breed gedragen worden binnen organisaties.

In dit artikel maken we duidelijk waarom serious games zo populair zijn geworden door een vijftal voordelen te benoemen van serious games ten opzichte van traditionele training- en ontwikkeltrajecten.

Direct resultaat en feedback

Direct feedback krijgen is een van grootste voordelen van serious gaming. Na het spelen van een serious game krijg je namelijk meteen inzicht in je verbeterpunten. Daarnaast wordt je hele persoonlijke ontwikkeling in beeld gebracht worden, zodat je kan monitoren of je verbetering ziet ten opzichte van vorige keren.

Rollenspellen met de juiste reactie

Waar het in traditionele rollenspellen altijd nog maar afwachten is of je collega’s de juiste rol kunnen aannemen en de reactie geven die je jezelf doet ontwikkelen. Bij serious games is dit voorgeprogrammeerd, zodat je altijd de juiste reactie krijgt op jouw acties. Wat je vervolgens weer aan het denken zet.

Doordachtere keuzes maken

Waar je in trainingen en cursussen vaak direct en heel ad hoc moet handelen, voel je in een serious game niet de druk door aanwezigheid van andere cursisten. Hierdoor ben je rustiger en kun je doordachter nadenken over de te maken keuzes. Uiteraard is het ook mogelijk binnen een serious game om juist wèl te trainen op directheid en snelheid door het toekennen van een tijdslimiet.

Interactieve digitale omgeving

Anno 2018 speelt een groot deel van de wereld en het leven zich digitaal af. Denk aan het feit hoeveel mensen tegenwoordig met elkaar communiceren via social media, Whatsapp en e-mail. Het spelen van een digitale serious game voelt daarom meteen heel natuurlijk.

Meer vindingrijkheid

Het bieden van voorgeprogrammeerde multiple choice opties binnen het trainen van bepaalde vraagstukken kan ertoe leiden dat je tot nieuwe inzichten komt, die direct toepasbaar zijn op de ‘echte’ wereld.

Demonstratie of workshop?

Natuurlijk zijn er nog een tal van andere voordelen te benoemen waarom serious games inmiddels behoorlijk serieus worden genomen. Wil jij deze voordelen zelf eens ervaren door het spelen van een van onze serious games? Neem dan contact met ons op voor een demonstratie of workshop.